2 heste med ryttere på stranden

Tips til oplevelser med din hest

© VisitNordsjælland
Foto: Daniel Villadsen

Her kan du finde en samling af praktiske informationer når du skal bevæge dig rundt i det nordsjællandske landskab. Du finder kort over nogle af de ridevenlige skove samt forslag til hvad du kan opleve i dem. 

Hest
Foto: Tine Uffelmann
Brun hest med trense på
© VisitNordsjællandFoto: Alexas_Fotos fra Pixabay

Parkering

Der findes en lang række af parkeringsmuligheder ved de nordsjællandske skove, hvor de fleste er trailervenlige. Disse parkeringspladser er jævnt fordelt i områderne, så det har ingen betydning hvor du starter din tur. Parkeringspladserne kan finde på kortene, eller på Ud i Naturens hjemmeside i kortfunktionen. 

Pause og mad

Får du behov for en pause og en bid mad findes der pausefolde i flere af de største skove. Nogle steder er der placeret en pausefold og bordebænkesæt i samme område så du kan sætte dig med din madpakke mens din hest får en pause i folden. Flere steder kan du også finde bålpladser hvor der er rig mulighed for at lave mad, enkelte steder kan du finde både bålplads, shelter og pausefold i samme område.  Det kan du f.eks. finde i Gribskovs sydlige del. 

Kort over de 4 største skove

Du kan finde simple udgaver af kort over alle Nordsjællands skove på Ud i Naturens hjemmeside ved hjælp af deres kortfunktion.

Se også vores miniguides, hvor en af Parforce Rideruterne er markeret på det store kort på bagsiden.

Gruppe af rytter på tur til hest i Store Dyrehave

Foto:Jesper Bækgaard

Tips til hvad du kan opleve

  1. Tisvilde Hegn
    I Tisvilde Hegn finder du mange forskellige typer af skov og natur. Størstedelen består af nåleskov, men der er også meget løvskov at finde. Der er høje udsigtspunkter, massevis af gravhøje, strand og hede. 

    Fra udsigtspunktet Harehøj kan du se havet og helt ned til hvor Troldeskoven starter. Ved Harehøj går Nordhuslinien forbi, en ridesti der strækker sig fra ca. 1 km fra Melby Overdrev og helt til Nordhus i Tisvildeleje, en sti på ca. 5 km. 

    Ikke så langt fra Harehøj kan du finde Enebærdalen. En lille dal bestående af løvtræer og eng med en lysning. Her finder du også en af de 59 gravhøje der er i skoven, Bangshøj
    Få dyppet tæerne i havet ved Stængehus Strand i vinterhalvåret (1. september - 31. maj) eller året rundt ved Stængehage Strand lidt længere nord på.
     
  2. Gribskov
    Med sit kæmpe areal på 5500 ha kan du nå at opleve meget i Gribskov, selv på en enkel ridetur. Med sine mange ridestier er der rig mulighed for at bevæge sig rundt fra nord til syd. 

    I nord kan du følge ridestien ud langs Esrum sø og holde en velfortjent pause og lad din hest slappe af i pausefolden ved Tumlingehus. Ikke så langt derfra, mod nord, finder man en lille bålplads hvis man skulle være fristet til at lave lidt frokost på sin tur. 

    I den sydlige del af skoven kan du mere end bare at nøjes med en pause, men også tage en overnatning. Lige syd for Kagerup ved skovvejen Sankt Hans Vej finder du en lille shelterplads hvor der både er bålplads og pausefold lige i nærheden. 
     
  3. Store Dyrehave
    I Store Dyrehave kan du opleve den 12 km lange Parforce riderute hvor du både kommer forbi Christian V´s kongesten og Fem Korset, som er en af de mange kors du finder i Store Dyrehave. Denne smukke Dyrehave er også en del af længere Parforce rideruter der strækker sig op imod 75 km. Det er bare at komme i gang med at opleve.
     
  4. Valby Hegn
    I denne lidt mindre skov kan du opleve mange historiske elementer. Langs Tobro Å i den vestlige del af skoven, kan du finde en række langdysser og grave. 
    Både i syd/vest og nord/øst kan du finde spor fra da jorden blev brugt til landbrug frem til 1780´erne. Du kan læse mere om det på Naturstyrelsens hjemmeside

I henhold til naturbeskyttelsesloven er det i  perioden 1. september til 31. maj tilladt at ride på den ubevoksede strandbred, såfremt der er lovlig adgang dertil ad veje eller stier. Hvis der må køre biler på stranden, er det også tilladt at ride dér hele året. Dog er der ikke strande i Nordsjælland hvorpå der må køre biler!

I sommerperioden er det som udgangspunkt ikke tilladt at tage hesten med på stranden. Dog findes der hestebadestrande, hvor det er tilladt at ride på stranden og bade med hesten i juni, juli og august måned. Læs mere og få flere informationer og retningslinjer for ridning på Naturstyrelses hjemmeside.
 

Det er ikke tilladt at ride på dyrkede eller udyrkede arealer og marker uden ejeren tilladelse. I det åbne landskab er det tilladt at ride på offentlige stier og veje, medmindre der er skiltning med ridning forbudt.

På offentlig vej og i trafikken skal man ride én og én i højre side af vejen. Hvis du rider på en ung og mere urolig hest bør du følges ad med en rytter på en mere erfaren og rolig hest, således at den erfarne hest går yderst mod trafikken og du rider inderst mod vejrabatten. Du skal altid være opmærksom på dine omgivelser, både trafikken, men også hvad der foregår i haver og indkørsler langs vejen.