TREC-bane til dig og din hest ved Hillerød - Den første i Europa
For første gang i Europa kan du nu nyde godt af en offentligt tilgængelig TREC-bane, hvor du og din hest kan træne jeres samarbejdsevner og have det sjovt samtidig.
Den første i Europa
I Stenholt Vang Skov, kun ca. 7 min fra Hillerød på sjælland, nord for København, ligger Europas første offentligt tilgængelige TREC-bane. Med sin 800 m. lange strækning kan dig og din hest udfordre jer selv med 30 forskellige forhindringer, der træner jeres samarbejdsevner og terrænevner.
Du finder en række forskellige øvelser, der spænder fra alt mellem at kunne åbne og lukke en låge fra ryggen af din hest til grøfter og broer.
Banen er tiltænkt nybegyndere, men der findes også flere variationer for nogle af øvelserne, fx forskellige højde spring og forskellig dybde/bredde af grøfter.
Det er helt gratis at bruge banen, men der er mulighed for at støtte økonomisk til vedligeholdelse. Det er IKKE et krav for at bruge banen.
Find vej
Kommer du med trailer, kan du parkere på den store rasteplads på Hillerødvejen nord/øst for Hillerød mod Fredensborg, hvor der er masser af plads til at parkere med trailer.
Banens start finder du for enden af rastepladsen i retningen mod Fredensborg. Her går en skovvej ind til højre, hvor banens start ligger ca. 100 m inde i skoven. Banens slutning ligger ved samme skovvej, så det er nemt at finde tilbage til parkeringen.
Hvad er TREC?
TREC, en forkortelse for "Techniques de Randonnée Equestre de Compétition," er en alsidig og udfordrende konkurrencesport inden for ridning, der stammer fra Frankrig. TREC kombinerer elementer af orientering, udholdenhed og tekniske ridningsfærdigheder og udfordrer både rytter og hest på en unik måde. Sporten består normalt af tre dele:
- Orienteringsetapen (POR - Parcours d'Orientation et de Régularité)
Rytter og hest skal navigere gennem en rute ved hjælp af kortlæsning og orientering. Deltagerne skal finde poster i terrænet, følge den kortlagte rute og holde en bestemt gennemsnitshastighed. Etapen tester rytterens evner i navigation og kendskab til landskabslæsning samt hestens udholdenhed. - Gangartsprøven (MA - Maîtrise des Allures)
I denne del skal ekvipagen vise kontrol over tempoet ved at ride en lige strækning så langsomt som muligt i galop og så hurtigt som muligt i skridt, uden at hesten bryder gangen. Gangartsprøven tester hestens lydighed og rytterens finesse i kontrol af gangarter. - Forhindringsbanen (PTV - Parcours en Terrain Varié)
Denne sidste del består af en bane med forskellige naturlige eller simulerede forhindringer, der minder om dem, man kunne møde på en ridetur i terrænet, fx broer, bakker, porte og stejle skråninger. Hesten skal samarbejde og vise mod, mens rytteren demonstrerer præcis kontrol og teknisk kunnen.
TREC er kendt for at fremme samarbejde, tillid og kommunikation mellem hest og rytter. Det er en sport for dem, der elsker varieret terrænridning og ønsker at udfordre deres evner i navigation, kontrol og forhindringsridning.
Nogle af elementerne i TREC kan sammelignes med military og alrid, heriblandt spring, grøfter og opgaver der skal løses i samarbejde med din hest.
I Danmark er der ca. 300-400, der dyrker denne disciplin inden for ridesporten, hvoraf ca. 12 er på et niveau til at konkurrere i DM.