Gjethuset | Kulturhus i Frederiksværk
Gjethuset er Frederiksværks smukke kulturhus. Det er opført i 1761-1769 af General Classen som kanonstøberi og blev i 1928 til De Forenede Jernstøberier.
Historie, livemusik, shopping, lokale smagsoplevelser – Frederiksværk har noget for enhver! Se bare her, hvor vi giver inspiration til oplevelser for både store og små i Nordsjællands dejlige kanalby.
Gjethuset er Nordsjællands største og smukkeste kulturhus. I over 30 år har det gamle jernstøberi huset koncerter, shows, teater, kunst og konferencer. Bygningen, som i tidernes morgen blev brugt til at støbe kanoner i, er en arkitektonisk oplevelse i sig selv, men det er bestemt også værd at tage et kig på kulturhusets kalender, som er propfyldt med aktiviteter og events for hele familien.
For de små byder Halsnæs Børneklub indenfor til både teater med Cirkeline og Det store Ramasjangmysterie, der er kendt fra DR. I juli er der traditionen tro den klassiske musikfestival Frederiksværk Musikfestival, og i efteråret løber Jazznæs-festivalen af stablen – ligesom et væld af andre kulturoplevelser for hele familien.
Krudtværksmuseet er enestående af sin art! Her ligger krudtmøller som perler på en snor langs begge sider af kanalen, og i mere end en halv snes af de velrestaurerede bygninger kan du se de gamle maskiner arbejde – nogle drives af vandhjul, andre af elektromotorer.
På Krudtværksmuseet, der, som navnet afslører, er placeret på det gamle krudtværksområde i Frederiksværk, kan du få et indblik i krudtfremstillingens historie, og hvordan arbejdet med dette var en livsfarlig beskæftigelse. Risikoen for eksplosioner var stor, og derfor er landskabet omkring præget af beskyttelsesvolde og høje træer, hvis makabre funktion har været at opfange vragdele og afrevne lemmer, når noget gik galt.
Hele krudtværksområdet er et usædvanligt velbevaret kulturmiljø – i en sådan grad, at Frederiksværk i 2007 fik status som et af Danmarks 25 fineste industriminder. Museet tilbyder guidede omvisninger, og for børn og børnefamilier er det gratis hver søndag i sæsonen.
Ud over krudtværksområdet råder museet også over Palæet, det klassicistiske hus på torvet i Frederiksværk, hvor administrationen holder til, og der løbende vises små udstillinger om aktuelle emner, samt polarforsker og forfatter Knud Rasmussens Hus.
Foto:Nikolaj Danielsen
Du kan takke sandflugten i 1500-tallet for, at du kan nyde et helt unikt mix af arkitektur, krudt, kugler, shopping og service i Frederiksværk. Det var nemlig den, der resulterede i, at bøndernes marker blev oversvømmet, så Frederik 5. måtte etablere den kanal, den hyggelige by siden er blomstret op omkring. I dag har Frederiksværk over 130 butikker – lige fra preowned fashion hos Loppehjørnet og Røde Kors til interiør og den seneste mode i shoppingcentret iNoord og byens hyggelige gågade Nørregade.
Skønne caféer og lækre restauranter er der også masser af. Book fx bord på thairestauranten Ban Phai, der ligger i et gammelt bindingsværkhus et stenkast fra Gjethuset, eller læg vej forbi den autentiske Restaurant Tinggården, hvor gammeldags håndværk er i højsædet, og al mad er lavet fra bunden. Restauranten holder til i en stråtækt firelænget bondegård idyllisk placeret i skoven på landevejen mellem Frederiksværk og Helsinge, og køkkenchef og mesterkok Jan Friis-Mikkelsen er altid flink til at fortælle om sin store kærlighed til årstidens råvarer.
Parkering er enkelt i Frederiksværk. Her er ca. 1.400 pladser totalt, og de er alle gratis og med kort afstand til både gågaden, kulturinstitutionerne og skoven.
Foto:Nikolaj Danielsen