©  Foto:

Krudtværksmuseet i Frederiksværk – Historisk krudtproduktion og spændende familieoplevelser

Krudtværksmuseet i Frederiksværk byder både børn og voksne på en rejse gennem krudtfremstillingens dramatiske historie. Museet, der ligger smukt langs kanalen, fremviser de historiske krudtmøller og giver et fascinerende indblik i arbejdet med krudt, som var både vigtigt og livsfarligt.

Unikke krudtmøller i naturskønne omgivelser

Langs Frederiksværks kanal ligger krudtmøllerne på rad og række, hver med sin egen historie og funktion. Her kan du opleve, hvordan både vandhjul og elektromotorer drev de gamle maskiner, der skabte krudt til både militære og civile formål.

Vanddrevne maskiner og levende historiefortælling

I de velbevarede bygninger viser museet de originale maskiner, som stadig kan sættes i bevægelse. Den nye lydvandring, “Her må du ikke bande!” inviterer dig med på en interaktiv rundvisning, der giver en medrivende oplevelse af, hvordan hverdagen på krudtværket kunne være.

Krudtfremstillingens farer og beskyttelsesforanstaltninger

Krudtfremstilling var en farlig beskæftigelse, og museet fortæller om de sikkerhedsforanstaltninger, der var nødvendige for at beskytte arbejderne. Landskabet er præget af beskyttelsesvolde og høje træer, der vidner om risikoen for eksplosioner.

Åbningstider & Entré 2025

  • Den 29. maj - 29. juni 2025 | Torsdag-søndag 11-16.00
    Den 1. juli - 10. august 2025 | Tirsdag-søndag 11-16.00 
    Den 14. august - 21. september 2025 | Torsdag-søndag 11-16.00

    Den 11. - 19. oktober 2025 | Tirsdag-søndag 11-16.00
  • Entré kr. 75,00 | Børn og unge u. 18 år er gratis entré. Billetten gælder både til Krudtværket og Arsenalet i Frederiksværk. 

Historisk indsigt og unikke bygninger

Krudtværket i Frederiksværk blev grundlagt i 1758 af generalmajor J.F. Classen og spillede en vigtig rolle i produktionen af krudt til både militære og civile formål gennem mere end to århundreder. Dette imponerende anlæg er et af de bedst bevarede industrimiljøer i Danmark, og netop på grund af dets kulturhistoriske betydning blev Frederiksværk i 2007 hædret som ét af Danmarks 25 fineste industriminder.

Museet omfatter nogle af krudtværkets oprindelige bygninger, herunder Trækulsbrænderiet og Svovl- og Salpetermagasinet, som stammer fra 1760'erne. Disse bygninger er sjældne eksempler på den ældste del af krudtproduktionens historie og vidner om, hvordan produktionen dengang var en nøje planlagt proces med store risici.

Udstillingerne viser, hvordan råvarer som trækul og salpeter blev bearbejdet, og hvordan krudtets sammensætning og fremstilling blev optimeret for at opfylde de behov, som både hær og flåde havde i perioder med krig og fred.

Som besøgende får du indsigt i de strenge sikkerhedsforanstaltninger, som var nødvendige for at beskytte arbejderne. Historien om krudtfremstillingen rummer fortællinger om farlige arbejdsforhold, hvor risikoen for eksplosion var en konstant trussel – en virkelighed, der også har sat sine spor i det omgivende landskab med beskyttelsesvolde og andre sikringsforanstaltninger.

Besøg Krudtværksmuseet og få en unik oplevelse af industrihistorie, spændende vandreture langs kanalen og den dramatiske fortælling om krudtfremstillingens udfordringer og anvendelser.