©  Foto:

Munkeruphus - samtidskunst i historisk kunstnerhjem

Munkeruphus er et levende kunsthus med skiftende udstillinger af samtidskunst, kunsthåndværk, design og arkitektur. Det smukke, fredede træhus ligger i en park ud mod Øresund, på Nordsjællands kyststrækning mellem Dronningmølle og Gilleleje. 

Munkeruphus var fra 1958 – 1982 hjem og arbejdssted for Gunnar Aagaard Andersen, og et permanent udstillingsrum formidler hans spændende og alsidige værk. Med skiftende udstillinger og foredrag, samtaler, omvisninger, fællesspisning m.m. videreføres Munkeruphus i Gunnar Aagaard Andersens ånd.

Kunstnerhjem og udstillingshus for samtidskunst

Når du kører ad Munkerup Strandvej fra Dronningmølle mod Gilleleje, ser du på højre hånd en statelig grå træbygning med et smukt tag af træspån, som ligger lidt tilbagetrukket fra vejen blandt høje træer. Kigger du nærmere, vil du se skulpturer foran huset og i den naturprægede park, som omgiver huset og strækker sig ned til stranden og Øresund.

Du er kommet til Munkeruphus, tidligere hjem og arbejdssted for den anerkendte kunstner Gunnar Aagaard Andersen, i dag et aktivt og levende kunstudstillingshus, dedikeret til samtidskunsten. Træd indenfor og overgiv dig til husets særlige atmosfære.

Butik med kunstbøger og gaveartikler

Du bliver budt velkommen i Munkeruphus billetsalg og lille butik, som har egne udstillingskataloger og plakater, samt bøger inden for moderne kunst, fotografi, arkitektur og design. Du finder også gaveartikler af danske designere og kunsthåndværkere.

Tag på cykeltur mellem 3 museer i Nordsjælland

 3 museer og 1 cykel. Hop på cyklen og få tre store museumsoplevelser mens du nyder det nordsjællandske landskab. Oplev Munkeruphus, Rudolph Tegners Museum og Esrum Kloster på én gang.

Mød Gunnar Aagaard Andersen

Fortsæt til Gunnar Aagaard Andersen (GAA) rummet, indrettet i husets tidligere havestue. Den permanente udstilling fortæller om den nysgerrige, eksperimenterende og grænseoverskridende multikunstner, som med sin familie boede og arbejdede i huset fra 1958 og til sin død i 1982.

I den periode var Munkeruphus et arbejds- og mødested for et sprudlende kunstnerliv. Både for familiens egen kunstneriske produktion og for samarbejder, eksperimenter og diskussioner med kollegaer fra ind- og udland, elever og venner. Gunnar Aagaard Andersen lod sig ikke sætte i bås. Han arbejde med maleri, scenografi, happenings, skulptur, arkitektur, møbel- og tekstildesign og var ikke bange for at samarbejde med designindustrien.

GAA-rummet er et sted i stadig udvikling, hvor du kan gå på opdagelse og undersøge hvordan kunstneren tænkte og arbejdede. Åbne skuffer og udforske bøger og iPads, dykke ned i arkivmateriale og afprøve møbler og kunstværker.

Atelier med lys, rum og udsigt

Gå forbi cafeen (!) med kig til køkkenet, og fortsæt op ad trappen til 1. sal. Her finder du det rummelige lyse atelier, med fritlagte loftsbjælker og store vinduespartier hvorfra der er en storslået udsigt over parken mod Øresund. Her arbejdede Gunnar med sine ideer og materialer – og sikken et arbejdsrum! Atelieret er husets største udstillingsrum, med mulighed for at vise større værker. På 1. salen findes desuden 3 mindre rum, hvis intimitet giver modspil til atelieret, og mulighed for spændende udstillingsopbygning.

Caféen

Nu er det tid til at besøge cafeen og nyde en kop kaffe eller lidt frokost. Den ligger i husets tidligere spisestue, med fritstående kamin og havedøre mod terrassen og parken. Cafeen har et lille, men udsøgt menukort, med lette frokostretter og altid friskbagte boller og kage.

Parret Grete og Gunnar Aagaard Andersen elskede god og ærlig mad, som var inspireret af deres mange års ophold i Frankrig. Den blev tilberedt og serveret med stor omhu og kreativitet, og Munkeruphus’ køkken sætter en ære i at gøre det samme for dig som gæst.

Parken - natur og udstillingsrum

Gå ikke glip af parken, som omgiver Munkeruphus. Den er kuperet og naturpræget, med mægtige gamle eksotiske træer, rododendron og bregner, og en række permanente skulpturer af bl.a. Gunnar Aagaard Andersen. Den bliver af og til brugt som udstillingsrum for midlertidige skulpturer og installationer, og i sommerhalvåret er den ramme for arrangementer, workshops, koncerter og udstillingsåbninger.

Går du ned gennem Dronningekløften havner du direkte på stranden, med mulighed for at bade eller blot nyde den friske havluft og udsigten mod Sverige. Parken er åben for alle fra solopgang til solnedgang, og der er gratis adgang.

Sjælden fredet bygning

Munkeruphus er en fredet bygning, som et af de fineste og mest gennemførte eksempler på byggestilen fra omkring 1. verdenskrig. Huset blev tegnet i 1916 af arkitekterne Terkel Hjejle og Niels Rosenkjær, som var inspirerede af Arts and Crafts Movement i England og Colonial Style i USA. Munkeruphus blev opført som landsted for civilingeniør Frederik Raaschou og hans familie.

Besøg Munkeruphus – praktiske oplysninger

Share your wonders:

Kontakt VisitNordsjælland

    Feriemagasin 2024

      Magasin og kort til download

        Pressebilleder

          Job

            Tilmeld nyhedsbrev

              VisitNordsjælland © 2025
              Danish