Asserbo Slotsruin - Midt i Tisvilde Hegn
Inde mellem træerne i Tisvilde Hegn ligger Asserbo slotsruin. De tilbageværende mure og voldgraven vidner om et tidligere storslået slot, og er i dag et idyllisk sted at besøge.
Et slot i Nordsjælland
Engang lå der et slot inde mellem træerne i Tisvilde Hegn. Når du i dag besøger Asserbo Slotsruin er det eneste tilbageværende de nederste mure og voldgraven. Det er imidlertid nok til at få fornemmelsen af svundne tiders konger og biskopper, af magt og middelalder.
Gå ad broen over voldgraven ud på den lille ø og ”gå rundt” inde i slottet.
Kombiner et besøg af Asserbo Slotsruin med en tur i Tisvilde Hegn, for eksempel en gåtur, vandring eller på cykel. Du kan også tage bilen eller bussen (se praktiske oplysninger nederst).
Idyllisk og interessant naturområde
Asserbo Slotsruin er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, der dækker et område på 263 km2 fra Helsingør og Hillerød til Hundested. Det er et område med en rig historie om landskabets forandring på grund af naturens lune og menneskets kamp.
Slotte og ruiner i Nordsjælland.
Biskop Absalons kloster
I 1100-tallet blev Asserbo Kloster grundlagt af Biskop Absalon, ærkebiskop og statsmand i middelalderens Danmark. Det blev drevet af skiftende lensmænd og omkring 1560 overtaget af kongen.
Da sandflugten kom
Området omkring Tisvilde er et af de steder i Danmark, der er blevet hårdest ramt af sandflugt. Fra midten af 1500-tallet føj sandet ind over land i op til 30 meters højde, så landskabet nærmest lignede en ørken.
Det gik også ud over Asserbo Slotsruin. Både slottet og landsbyerne omkring blev forladt og dækket af sand. Det lykkedes sidenhen at komme sandflugten til livs, blandt andet ved at plante træerne i Tisvilde Hegn. I 1892 blev Asserbo Slotsruin og voldgraven udgravet, og i 1972 blev de genskabt.
Praktiske oplysninger om Asserbo Slotsruin, parkering m.m.
- Bil: Fra Frederiksværkvej kører du ind ad Bisp Absalons Vej. Her er der en parkeringsplads tæt på Asserbo Slotsruin.
- Bus: Kør med bus 320R mellem Helsinge og Frederikssund og stå af på stoppestedet Chr. E. Bartholdys Allé. Herfra er der ca. ti minutters gang til Asserbo Slotsruin. Se afgangstider og stoppesteder på Rejseplanen.
- Cykel: Følg mountainbikeruten i Tisvilde Hegn eller én af de mange andre cykelruter i Nordsjælland.
Det kan du også se i Tisvilde Hegn
- Torup, den tilsandede landsby – Landsby, der blev begravet af sand under sandflugten
- Troldeskoven – Danmarks ældste fyrreskov med krogede, eventyrlige træer
- Melby Overdrev – Den eneste store lynghede på Sjælland
- Koncert - Der bliver med jævne mellemrum afholdt koncerter på Asserbo Slotsruin