Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have
Skulpturer i kongelige haver forestiller som oftest antikkens ophøjede guder og gudinder. Men i Fredensborg Slotshave kan du se en attraktion, som faktisk er unik: 70 sandstensskulpturer af jævne fiskere og bønder, som de så ud i 1700-tallets Norge og Færøerne. Skulpturgruppen hedder Nordmandsdalen, og det var Frederik 5. der tog initiativet til den i 1764.
Jævne bønder og fiskere i kongens have?
Nordmandsdalen i Fredensborg Slotshave er en sjælden fusion af billedhuggerkunst og havekunst. Selve anlægget har form som et amfiteater i tre terrasser, i midten står på en græsklædt forhøjning en søjle med en forgyldt kugle på toppen. På de tre terrasser står i alt 70 skulpturer, som forestiller 60 norske og 10 færøske fiskere, bønder, koner og andre helt almindelige mennesker, som de så ud i 1700-tallet. Det var helt usædvanligt for den tid at afbilde jævne mennesker, og da slet ikke i kongens have.
En vovet bestilling
Historien bag Nordmandsdalen starter med nordmanden, postbud Jørgen Christensen Garnaas. Han har et godt øje for de mennesker, han møder på sin postrute, og i fritiden snitter han små træfigurer af dem. På et tidspunkt får han en fornem ordre: Kong Frederik 5. har set de små kunstværker, og han bestiller en serie figurer i elfenben og hvalrostand. De skal være modeller for skulpturer i fuld størrelse af almindelige fiskere og bønder i Norden, og de skal stå i Fredensborg Slotshave.
Undervejs i 20 år
Èn for èn bliver de 70 sandstensskulpturer hugget ud i perioden 1764 – 84. I 1784 kan de endelig stilles op i Fredensborg Slotshave, i det vi i dag kender som Nordmandsdalen.
Sjælden dokumentation
I dag kan figurerne give os et indblik i hvordan verden udenfor kongehuset så ud i 1700-tallet. Hvordan helt almindelige mennesker i Norden gik klædt, og hvilke redskaber de brugte til fiskeri og landbrug.
Renoveret og genindviet i 2002
Sandstensfigurer holder ikke evigt, de nedbrydes af tidens tand, så derfor besluttede Slots- og Ejendomsstyrelsen i 1984 at genhugge alle figurerne. I 2000 blev hele anlægget genskabt i sin oprindelige form. Derfor kunne Dronning Margrethe 2. d. 9. september 2002 genindvie Nordmandsdalen efter en omfattende renovering.
Adgang til Nordmandsdalen
Nordmandsdalen ligger i den offentlige del af Fredensborg Slotshave, som er åben året rundt.