©  Foto:

Gribskov | En af Danmarks største skove

Gribskov er en naturperle med rødder i Danmarks oldtid. Her gemmer sig fortællinger om kongelige jagter, klosterejerskab og levende kulturarv i et moderne skovbrug.

Fra vildnis til kongeskov

Gribskov dækker omkring 5.500 hektar og er dermed en af Danmarks største sammenhængende skove. I oldtiden var hele Nordsjælland dækket af tæt skov, og Gribskov er en af de sidste rester af dette oprindelige vildnis.

Navnet “Gribskov” nævnes første gang i Kong Valdemars Jordebog i 1231 som "Gripscogh". Det menes at stamme fra ordet "grib", som henviser til jord uden fast ejer – et fællesområde for alle.

Et historisk jagtområde

Kongens vildtbane

Efter Reformationen blev hele Gribskov kongeligt eje. Kongerne anvendte skoven til jagt, og Christian V lod i 1600-tallet udhugge et netværk af jagtveje til parforcejagt – en dramatisk jagtform uden skydevåben. Dette landskab blev i 2015 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Hestene ved Esrum Sø

Langs Esrum Sø lå seks såkaldte "vange", indhegnede græsningsarealer, hvor Frederiksborg Stutteriets heste græssede. Hver gruppe af heste havde sit eget område, passet af vangemænd. I dag står skovløberhuse, hvor de små huse tidligere lå.

Skovens anvendelse – før og nu

Tidligere tider

I århundreder blev Gribskov brugt til meget andet end træproduktion. Bønder lod deres svin gå på olden, og kreaturer græssede i udkanten af skoven. Først i slutningen af 1700-tallet blev en mere planlagt skovdrift indført med plantning af bøg, eg og gran.

Moderne skovbrug og naturskov

I dag reduceres andelen af rødgran til fordel for hjemmehørende arter som eg. Der arbejdes på at genskabe mere naturskov med selvsåede træer. Nogle områder ligger som urørt skov, mens andre plejes med gamle driftsformer som græsningsskov og plukhugst.

Et kig ind i skovens vilde liv

Gribskov er rig på dyreliv. Du kan bl.a. følge livet i fiskeørnereden via et webcam, der giver et sjældent indblik i rovfuglenes hverdag. Skoven tilbyder oplevelser året rundt – uanset om man søger ro, historie eller naturoplevelser.