En tur i Hegnet – Tag på vandretur ud til gravhøje og langdysser
I hjertet af Nationalpark Kongernes Nordsjælland finder du denne vandretur gennem de tre Hegn; Græsted Hegn, Aggebo Hegn og Valby Hegn.
På gåturen ud i det grønne, finder du spor fra hele Danmarkshistorien; fra 700-tallet hvor hjulplovens spor stadig kan anes i landskabet over Bronzealderens mange gravhøje og langdysser fra Bondestenalderen, til de karakteristiske stengærder som kom til i 1700-tallet for at forhindre bøndernes dyr i at græsse i skovene.
En vandretur fra Græsted Station til Helsinge Station
På denne tur er toget din ven, du begynder gåturen på Græsted station og slutter på Helsinge station. Turen går på stier og skovveje gennem Nordsjællands frodige skovlandskaber.
Her starter turen
Turen udgår fra Græsted Station, vær opmærksom på, at der er to stationer i Græsted. På Græsted station holder Nordsjællands Veterantog til. Stedet indbyder til, at du går en runde og ser de gamle tog og hvis du er heldig, normalt om lørdagen, er der åbent i stationsbygningen, som er helt særlig.
Den første del af turen skal du følge de små blå skilte med Græsted Perimetersti. Det er en sti som omkranser hele byen. Du skal krydse Græsted Stationsvej og gå på den smalle sti med et hus på din venstre side og sporene på din højre side. Du følger stien til den går ud i en villavej, Østerdalen. Her drejer du til højre og til venstre af anden vej. Østerdalen slutter ved Pårupvej (intet skilt).
Du drejer til højre og går på trampestien i venstre side af vejen frem til rundkørslen. I rundkørslen skal du dreje til venstre af den første vej, Ny Mårumvej, vej 251 mod Hillerød. Bliv på trampestien i venstre side af vejen. Du skal fortsætte helt frem til den fodgænger/cykelbro som fører over Ny Mårumvej. Gå over broen og følg asfaltvejen. Gå langs skovkanten 100 m. Drej til venstre ind på den lille grusparkeringsplads. Her starter også Sundhedssporet, som er en skiltet rute rundt om søen.
Græsted Hegn og Aggebo Hegn
Du er nu i Græsted Hegn som hænger sammen med Aggebo Hegn. Du skal gå højre om Wielandts Sø, så du har bålhytten på din venstre side og grillpladsen på din højre.
Drej til venstre efter den lille bro og gå langs søen. Efter 100 meter, hold til højre og gå lidt opad. Forlad søkanten. Hvor stien krydser en større grussti, drej til venstre. Der er et rødt Sundhedsspor-skilt. Hvor stien deler sig, drej til høje og til højre igen på Vibepladsvej (skilt længere femme). Du kommer til et lille kryds, lige efter bænken.
Hvis du kigger på kort, hedder vejen du krydser Stæreportvej. Men du skal lige over i en lidt mindre sti. Hvor stien slutter, drej til højre på Bøssemagervej (intet skilt) og drej til venstre første gang det er muligt – stien er samme størrelse som den du kom ad. Du skal forbi to røde stolper, der kan være en kæde i mellem. Du kommer frem til en lille lejrplads. Her er bålplads, flere shelters, toilet og så er det her du kan få historien om Kulsvierne.
Spor fra kulsvierne
I skoven er der fundet spor fra en tidligere kulsvierplads. Nordsjælland har historisk forsynet københavnerne med trækul som blev kørt til København og solgt på Kultorvet. Men storhedstiden var i 1700-tallet. I dag holder frivillige kulsvierlaug liv i traditionen ved forskellige events i både Mårum og her i Aggebo Hegn.
Fyld vanddunken
Drej til højre og gå langs søen og skovkanten. Stien slutter ved en lille p plads. Her kan du fylde vanddunken. Drej til venstre på grusvejen Aggebo Skovvej (minus skilt). Drej til højre for enden af vejen, gå i venstre side af vejen af Aggebovej.
Drej til venstre af Hemmingstrupvej mod Hemmingstrup.
Café på Fuglejberggaard
Du kommer forbi gården Fuglebjerggaard. Hvis du har planlagt din tur efter stedets åbningstid, kan du se frem til et eldorado af planter, en gårdbutik og café. Derudover er her masser af events og et julemarked.
Ind i Valby Hegn
Turen fortsætter ud i et skønt åbent og bølget landskab stadig på Hemmingstrupvej. Lige efter vejen slår et sving, skal du til højre ind ad en smal sti mellem to huse (det er ca 100 meter før vejen slutter). Drej til venstre når du kommer ind i Valby Hegn. Det er en hestesti, som kan være lidt mudret og kørt op. Men vælg den mest tiltrampede sti, hvis du er i tvivl og hold retningen ind i skoven.
Hvor stien slutter ved en større fast grussti, skal du dreje til venstre. Følg stien rundt i en blød bue. Stien som hedder Slettelstevej (skilt hvor stien slutter) slutter ved en lille parkeringsplads og en asfaltvej (Løgelandsvej, intet skilt). Her skal du dreje til højre og til venstre efter ca. 100 meter på Stendyssevej.
Langdysser og stendysser med audioguide
I denne del af Valby Hegn står oplevelserne i kø. På denne rute kommer du forbi syv langdysser fra Bondestenalderen for 5500 år siden. Ved hvert punkt kan du få yderligere oplysninger ved at ringe til en audioguide.
Området ved Tobro Å har højst sandsynligt været en vandvej, så derfor ligger stendysserne som perler på en snor.
Efter stien slår et blødt sving, hold øje med skilt til langdysserne på højre side.
Her finder du langdysserne nummer 5 og 6 (audioguide telefonnummer 99400876). Gå tilbage til ruten og fortsæt ad stien, så følger nr 7 inde til højre (audioguide telefonnummer 99400877).
Nr 8 (audioguide telefonnummer 99400878) ligger smukt i et kryds, drej til venstre. Du kommer også forbi nr 16, som blot er en forhøjning i landskabet, og som ikke er markeret.
"Den Navnløse"
Drej til højre første gang det er muligt. Hvor vejen deler sig, skal du dreje til højre. Du kan kende stedet ved at vejen som går til venstre hedder ”Den Navnløse”.
Du kommer nu til nummer 9, som er den bedst bevarede (audioguide telefonnummer 99400879). Til venstre kommer du forbi nr 10 (audioguide telefonnummer 99400880).
Ankomst til Helsinge Station
Du fortsætter lige ud, og kan ane Tobro Å på højre side. Hvor vejen slutter ser du, at den hedder Tutteledsvej. Drej til højre og fortsæt hen over parkeringspladsen. Drej til venstre på asfaltvejen, den hedder Bukkarvej (intet skilt). Du kan nu følge cykelrute 703 hele vejen til Helsinge station.
Men ruten beskrevet er som følger: hold til venstre, så du følger skiltene hen over hovedvejen på fodgænger/cykelbroen. Stien munder ud i Provstemarken. Drej til højre og straks til venstre på cykelrute 703, så du holder dig på venstre side af jernbanesporet. Hvis du lige skal runde den hyggelige gågade i Helsinge, så følg cykelrute 702 i stedet. Du skal til højre endnu en gang. Efter at have gået på fortov på Kongensgavevej, skal du til højre igen, langs banen. Stien slutter ved Helsinge station.
Fakta om turen
- Underlag: Skovstier, grusstier og kun meget lidt asfalt.
- Længde: Ruten er 13 km lang.
- Turen er egnet for: Børn, voksne og hunde i snor.
- Skiltning: Du møder mange forskellige skilte undervejs; cykelruteskilte, sundhedsspor og lokal skiltning, men brug kortet og turbeskrivelsen.
- Toiletter: Helsinge station, Fuglebjerggaard (hvis du er gæst), Kulsvierhytten, Græsted station.
- Vejrforhold: I våde perioder kan stien fra Hemmingstrupvej og ind til den større sti i Valby Hegn være lidt fugtig og ujævn, da den også fungerer som hestesti.
- Sæson: Turen kan gås hele året.