Surfing i Nordsjælland
De nordsjællandske surfspots hører til blandt Danmarks bedste. Ja, faktisk ligger et af de allerbedste spots ved Lynæs, på kanten af Isefjorden. Året rundt har du mulighed for at få vind i sejlet og luft under brættet, når du stævner ud fra strandene langs Nordkysten og Øresund.
En af de gode ting ved at surfe i Nordsjælland er at du aldrig er langt fra kysten eller fra havet. Den over 100 kilometer lange nordsjællandske kyst, giver rig mulighed for at nyde havet og få et væld af spændende oplevelser. Her finder du mange små autentiske fiskerlejer, samt kilometervis af skønne gyldne strande, hvoraf flere har fået tildelt blåt flag, for deres gode kvalitet.
Og behøver du en hviledag kan du tage på café, leje en cykel og trille ind i baglandet på en af de skiltede cykelruter eller tage lokaltoget til en af de større nordsjællandske byer som Frederiksværk, Hillerød, Helsinge eller Fredensborg.
Windsurfing, kitesurfing og SUPs har gode betingelser i Nordsjælland, medens paragliderne tiltrækkes af skrænterne bl.a. Heatherhill og Gilbjerg.
Surfing ved Lynæs, langs nordkysten og ved Øresund
Farvandet ved Lynæs er Nordsjællands bedste for surf; windsurfing, bølgesurf, kitesurfing og stand-up paddle. Vandet er lavt og er især egnet for nybegyndere.
Og her kan både være stille og helt klart vand og andre dage kan der være mere vind som rigtigt sætter gang i bølgerne – rigtigt surfervejr. Der er nærmest altid et godt sted, uanset vindretningen. En down-winder op mod Frederiksværk, op i Kattegat eller ud i Roskilde Fjord. Der er altid muligheder.
Nordkysten ved Tisvildeleje, Rågeleje og Gilleleje bliver kaldt ”Sjællands Hawaii” for surfere. Den byder på meget forskellige forhold, som passer til alle niveauer fra nybegynder til erfaren surfer.
Nivaa Bugten er Øresunds sjoveste vandlegeplads. Når vinden kommer fra øst, blæser den lige ind i Nivaabugten og bugten bliver hurtigt fyldt af kitesurfere. Og når vinden kommer fra sydvest, er bugten perfekt til windsurfing.
Kør ned til havnen og rig dit grej til på græsplænen foran parkeringspladserne. Man kan bunde i det meste af den store bugt bag revlen, men der bliver gradvist dybere i midten. Vær opmærksom på vandskibanen og ”revet” i den sydlige del af bugten.
På Nivaa havn er der en kiosk med lidt til den hurtige sult. Der er 10 minutters gang til Nivaa Camping hvor der kan overnattes i fine campinghytter eller i pladsens sjove og utraditionelle shelters.
Lynæs Surfcenter
Fire former for surf
Windsurfing
Surfing med mast og sejl og et board med finne og sværd. Forholdene langs kysten i Nordsjælland og i Isefjorden er perfekte for windsurfing. Her kan du i området omkring Lynæs finde fladt, lavt vand som er perfekt for at lære at surfe og langs den Nordsjællandske kyst, er det vildere, med bølger og vind, som giver perfekt vand til de mere erfarne windsurfere.
Kitesurfing
Her kombineres paraglidning med windsurfing. Vindens kraft bliver udnyttet i form af en stor drage, som gør at man sejler på vandet, på et board som ligner et surfboard. Mange kalder kitesurfing for en bagagerumssport, det er fordi kiterne har alt udstyret med i bilen og mødes lige dér hvor vinden er.
Bølgesurf
Den traditionelle og den mest simple form for surfing. Da den ikke har noget udstyr til at fange vinden, er bølgesurf afhængig af gode og regelmæssige bølger.
Paragliding
En paraglider er en oppustelig vinge der bæres af vinden, designet til at flyve og kan holde piloten i luften i mange timer under de rette forhold. Ved at udnytte termik, eller opadgående vinde (skrænt) kan paraglidere flyve langt og længe. For at paraglide skal man være certificeret.
SUP | Stand Up Paddle
Stand Up Paddle eller SUP, som det også kaldes, er inden for de sidste par år blevet allemandseje. SUP er et surfbrædt med en pagaj, der bruges som styreredskab og til at padle med. Du padler frem, alt imens du står oprejst på sit board. Boardet kan være hårdt (massivt) eller oppusteligt. Du padler frem, alt imens du står oprejst på boardet. Det anbefales at starte et sted hvor det er lavt og næsten ingen bølger, indtil du har balance og kontrol. Det er en sjov sport for alle aldre.
Vild med Vand
Lær det af eksperterne - hæng ud med de lokale
Som udgangspunkt kræver surfing ikke andet end et board, våddragt og kærlighed til vand, og så et godt spot selvfølgelig. Man kan læse meget på nettet, men den bedste måde til at få de mest basale teknikker på plads er ved at tage surf lektioner fra eksperter. Og når timerne på vandet er overstået. Surferkulturen er social. Ofte tilbringer man en hele dagen sammen med de andre surfere og hænger ud på stranden bagefter.
Fire gode råd
- Vær opdateret på vejrforhold inden du tager ud og surfer. Det kan være alt afgørende for at du får en sjov, men også sikker dag.
- Opsøg det lokale surf-netværk og få gode tips og tricks til at surfe i området.
- Sæt dig ind i ”code of conduct” for surfere. Indenfor surfverdenen er der både uskrevne som skrevne, og af hensyn til sikkerheden anbefaler vi, at du sætter dig ind i dem, så du er godt klædt på til at surfe.
- Find en surfskole - på den måde kan du få det rigtige udstyr samt introduktionstimer til surfing.